a PanoDrámáról

alkotócsapat

Szívesebben használjuk ezt a kifejezést, nemcsak mert a társulat fogalma egyre homályosabb, ahogy lassan minden színész elmegy vendégeskedni, hanem mert nálunk valóban mindenki alkotótárs.

    A PanoDráma nem projekt alapon működik, hanem tudatosan kialakított közép- és hosszútávú koncepció és tervek alapján építkezik.

A csapatot Lengyel Anna vezeti, két jobbkeze Hárs Anna és Garai Judit.

Három nő, három dramaturg.

Az ihletést részben a Rimini Protokoll hármas vezetése szolgáltatta, de végül némileg másképp alakult a helyzet. Lengyel Anna rendezőként is dolgozik a csapatban,

míg Hárs Anna színész több előadásunkban is. A művészeti vezetés ugyan egy ember felelőssége, mégis három ember ízlése, elkötelezett munkája, a műfajban páratlan,

de a kortárs drámában is kivételesen összpontosult szakértelme segít programunk kialakításában.

Nem tudunk ilyen női hármas vezetésről Magyarországon (máshol is ritka), olyanról meg végképp nem, hogy három dramaturg vezetne egy színházat.

Hogy a műfaj adja-e vagy a jó baráti viszony, ez a hármas tizedik éve remekül működik, mindig számíthatunk egymásra, s minden szöveg három dramaturg szűrőjén kerül színpadra, ami olyan arányok esetén, mint a 2000 oldal nyomozati anyagból,

100 óra interjúból, meg még egy kis talált szövegből létrejövő másfél órás előadás, elengedhetetlen.

Ritka ajándék, hogy mindig van kihez fordulni kétségeinkkel.

Állandó színészeink, akik minden előadásunkban játszanak:

Bartsch Kata, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina.

Hogy ők milyen aktív alkotótársak, az már abból is látható, hogy ketten közülük saját társulatot is vezetnek. Ez a négy ember kulcsszereplője a PanoDráma történetének, kiváló dramaturgok is mindnyájan, amit a műfaj megintcsak megkíván. Bartsch Kata és Szamosi Zsófia szülési szabadságaik miatt egy-egy darabból kimaradtak az elmúlt egy-két évben, mégis elsőként panodrámás szerepeiket vették vissza. Közös fejlődésünket mutatja, hogy a már az egyik legsikeresebb fiatal rendezőként jegyzett Ördög Tamás saját társulatán kívül először nálunk rendezett (Keserű boldogság), s a tavaly Oscar-díjat nyert Mindenki felnőtt főszereplőjére, Szamosi Zsófiára mi bíztunk először monodrámát (Pali), melynek kritikai és telt házas közönségsikere vitathatatlan.

Rendszeresen (legalább háromszor) visszatérő vendégeink

Bezerédi Zoltán, Csákányi Eszter, Feuer Yvette, Gryllus Dorka, Molnár Piroska, Scherer Péter és Schermann Márta, aki rendezett is nálunk, míg Yvette drámapedagógusként is dolgozott, meghatározóan fontos szerepben (Az igazság szolgái esküdtszékét tanította másodmagával), 2017-ben Molnár Piroskával készült legfrissebb 56-os témájú előadásunk, a Hatvan évvel ezelőtt történt), melyet 2017-ben a Katona Sufnijában háromszor láthatott a közönség.

A PanoDráma következetes koncepcióval saját állandó tagjain kívül a magyar színház “nagy öregjeivel”, köztük az épp tárgyalt, létfontosságú társadalmi ügy mellé álló színész-igazgatókkal készíti el jellemzően egyetlen kiemelt alkalommal látható “dokudráma kottából” műfajú előadásait:

Peter Weiss A vizsgálatát Alföldi Nemzetijében,

a Hospice Alapítvánnyal közös Nincs sírás, nincs semmit a Radnótin,

az Exodus ’56-ot a Katona József Színház nagyszínpadán.

Ezen alkalmak rendszeres fellépői az állandó panodrámásokon kívül Bezerédi Zoltán, Mácsai Pál, Máté Gábor és Molnár Piroska, a Nemzetiben látható volt Alföldi Róbert és Básti Juli is, 2019-ben pedig reményeink szerint új igazgatóként csatlakozik a névsorhoz Kováts Adél, akit utoljára szintén 2008-ban játszott a PanoDrámánál a Vidor-fesztivál “legjobb női kvartettjeként” díjazott Sarah Ruhl-féle Tiszta vicc-ben.

Ugyanakkor szükségünk van új impulzusokra, vérátömlesztésre is, hogy ne mindig ugyanazokat az arcokat nézzük, bármilyen kedvesek is nekünk.

Ebben segít például Kádas József és Nagy Viktor Az igazság szolgái-ban,

Bánki Gergely a Szóról szórá-ban,

Végh Zsolt a Más nem történt-ben,

Kovács Lehel az Exodus-ban,

Csoma Judit és Szávai Viktória a Nincs sírás, nincs semmi-ben,

a 2008-ban az egyik első panodrámás előadásban (Martin Crimp: a.N.N.a) szereplő,

2017-ben A csodá-ban visszatérő Botos Éva,

vagy a szintén A csodá-ban látható Ivanics Tamás

ill. az akkor még egyetemista, A csodá-ban látható Ballér Bianka.

2017-ben a Két víz között főszerepében volt látható Lukáts Andor, aki játszott Jelinek: Rohonc c. drámájának szcenírozott felolvasójában 2009-ben, és egyik első darabunkat, a Tiszta vicc-et rendezte a Sanyi és Aranka Színházas koprodukcióban.

2017-ben fordult elő először, hogy egy rendezőt másodszor is felkértünk,

hogy dolgozzon a csapatunkkal: Pass Andrea mindnyájunknak szokatlan felállásban rendezte A csodát magunktól kell várni-t, hiszen ő korábban nem rendezett olyat darabot, amelyet ne ő írt volna, mi pedig korábban nem adtunk ki magunk összerakta verbatimdrámát külső rendezőnek. A ma vitán felül egyik legsikeresebb fiatal drámaíróként és rendezőként számon tartott Pass Andrea nevét igazán első panodrámás munkájából ismerte meg a szakma

2015-ben, amikor megírta a Más nem történtet színházunk felkérésére és meg is rendezte a társulatra és akkor két éve működő színházi nevelési programunk diákcsapatára. A fiatal író-rendezővel folyamatos az együttműködés és a kölcsönös szakmai konzultáció.

A Más nem történt a PanoDráma ajánlására, Garai Judit volt tanítványa, Daniel Warmuz fordításában jelent meg lengyelül 2017-ben a Dialog nevű havilapban mint a szerzőnő első idegen nyelven közölt műve.

Visszatérő díszlet- és jelmeztervezőnk Izsák Lili, akinek elfoglaltsága miatt

2017-ben a fiatal Bobor Ágnest kértük fel A csoda világnak minimalista megtervezésére. Visszatérő videótervezőink Balogh Balázs és Taskovics Éva,

ugyancsak visszatérő fénytervezőink Bányai Tamás és Csontos Balázs,

zeneszerzőink a tavaly meghalt Melis László, Ted van Leeuwen és Formán Bálint,

fotósunk 2016 óta saját felfedezettünk Szarka Zoltán, aki korábban csak hobbiból fotózott, de felkérésünk és gyönyörű munkája láttán ma már a Színház c. lap állandó fényképésze.

2018-ban ugyanakkor fordulatot hozott, hogy a PanoDráma életében először olyan produkciót mutattunk be, amelyet nem mi találtunk ki. Két fiatal tehetség talált meg minket egy olyan ötlettel, ami egyrészt módszertanilag (verbatim), másrészt témában (rák) is teljesen a profilunkba vágott. Kőszegi Mária szereplésével György Zoltán Dávid rendezésében mutattuk be a Megmondta professzorasszonyom c. monodrámánkat egy fiatal leukémiás, de fergeteges humorú és elszántan gyógyulni akaró nőről.

2018-ban csatlakozott a PanoDráma csapatához Bogya Tímea Éva, akinek nemcsak blogjaink és honlapunk fantáziáját és folyamatos feltöltését köszönhetjük, hanem minden projektünk asszisztense és értő dramaturgiai segítője is egyben.

Elérhetőségeink

Lengyel Anna

alengyel@yahoo.com 

// +36202104727

Hárs Anna

harsanna@gmail.com

//+36302801483

Garai Judit

garai.judit@gmail.com

//+36209433756

© PanoDráma