MEGMONDTA PROFESSZOR-

ASSZONYOM

színpadon

Kőszegi Mari

dramaturg:

Merényi Anna

kreatív producer:

Lengyel Anna

rendező:

György Zoltán Dávid

bemutató: 

2019. május 13., Magvető Café

"Kilenc éves voltam, mikor felakasztotta magát az apám.

(...)

Tehát nem volt egyegyszerű,

nem hiába lett nekem ez a leukémia is születésemtől fogva, megmondta professzorasszonyom.

Nekem ez volt a szerencsém, hogy későn jött ki, mert 25 évvel ezelőtt ez a betegség

gyógyíthatatlan volt, bele is haltam volna kiskoromban, tehát én csak nyertem.

Én nem ilyen családban nőttem fel,
hogy feladjuk, 
én ennél tökösebb csaj vagyok."

P4080246.JPG

fotó: Szarka Zoltán

"Én lassan 33 éves vagyok, eddig csak pofonokat kaptam az élettől, de

ott van bennem is

a remény, hogy

egyszer nekem is el fog jönni az a nap,

mikor azt mondják,

hogy igen,

meggyógyultál és

besétál a szőke herceg

fehér lovon."

most1.jpg

fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

"A válogatásban tükröződött az a trend is, hogy az alkotók a megírt drámai alapanyag helyett szívesen nyúlnak dokumentumokhoz. Például abban a két verbatim előadásban, amelyeket a PanoDráma hozott el Tatabányára. A Pali Maléter Pálnéval felvett interjúkból, a Megmondta professzorasszonyom pedig egy rákbeteg nővel készült beszélgetésekből állt össze, a verbatim színház szabályai szerint bele- és átírások nélkül, a felvett anyagok szerkesztésével. Utóbbi Kőszegi Mária diplomamunkája volt a drámainstruktor szakon (rendező: György Zoltán Dávid). Életvidám, energiákkal teli nőt állított elénk, aki egy pillanatra sem adja meg magát a betegségnek, optimizmusa mégsem érződik erőltetettnek. Az előadás fontos eleme a kommunikáció a közönséggel, a lezárása viszont kissé megoldatlannak tűnik. Nem a történet kerekségét hiányolom, de a „hogy eltelt az idő, mennem kell” megoldás mégis hagy maga után hiányérzetet."

- Turbuly Lilla: Győzött a valóság

Kútszéli Stílus

"Az első előadás a Panodráma produkciója, a Megmondta Professzorasszonyom. Kőszegi Mari színész és György Zoltán Dávid rendező készített interjúsorozatot hét rákos nővel, és az interjúk során megismert Mellik Tímea történetét dolgozták át végül dokudrámává. A főszereplőt – aki az interjúkban elhangzó összes földi keservet megszólaltatja – Kőszegi Mari alakítja. Már alkatilag is alkalmas arra az élveteg, délszaki nő megjelenítésére, aki élni akarásával látszólag teljesen ellentmond egy szabadtéri halálsoron élő embernek. Lazán beszél, mintha csak a trafikból kifordulva mesélné életének szörnyű részleteit. Külön pirospont jár a jelmezekért: a műbőr latexhatású nadrág és a top, amit falunapokon látni, és a mintázatáról mindig a Joy Division Unknown pleasures című albumának borítója jut eszembe, igazán patika. Kőszegi játéka fesztelen, nem poentírozza a szalag mellett dolgozó nő őszinteségét."

-Mosolygó Miklós: A felkelők maroknyi csapata,

Revizor

"Az első előadás a Panodráma produkciója, a Megmondta Professzorasszonyom. Kőszegi Mari színész és György Zoltán Dávid rendező készített interjúsorozatot hét rákos nővel, és az interjúk során megismert Mellik Tímea történetét dolgozták át végül dokudrámává. A főszereplőt – aki az interjúkban elhangzó összes földi keservet megszólaltatja – Kőszegi Mari alakítja. Már alkatilag is alkalmas arra az élveteg, délszaki nő megjelenítésére, aki élni akarásával látszólag teljesen ellentmond egy szabadtéri halálsoron élő embernek. Lazán beszél, mintha csak a trafikból kifordulva mesélné életének szörnyű részleteit. Külön pirospont jár a jelmezekért: a műbőr latexhatású nadrág és a top, amit falunapokon látni, és a mintázatáról mindig a Joy Division Unknown pleasures című albumának borítója jut eszembe, igazán patika. Kőszegi játéka fesztelen, nem poentírozza a szalag mellett dolgozó nő őszinteségét."

- Mosolygó Miklós: A felkelők maroknyi csapata,

Revizor

P4080529.JPG

fotó: Szarka Zoltán

fotó: Kőszegi Mária Screentest

A PanoDráma történetében először egy fiatal alkotópáros kereste meg a színházat
egy már nagyrészt kész interjúanyaggal és elég határozott elképzeléssel.

Kőszegi Mari

és, az egyébként szintén színészként ismert,

György Zoltán Dávid

hét rákos nővel beszélgetett

és

további tíztől kért írásos válaszokat ugyanazokra a kérdésekre,

s ebből az anyagból szerettek volna verbatimdrámát csinálni.

fotó: Szarka Zoltán

fotó: Reviczky Zsolt, HVG

Lengyel Anna dramaturgi és kreatív produceri kettős szerepkörében meg tudta győzni a fiatalokat arról, hogy egyrészt a verbatim színház etikai megfontolásai (sosem keverünk össze személyeket), másrészt a tanulási folyamat okán először egy egyszerű monodrámát állítsunk színpadra. 

Az előadás abban a tekintetben is nagyon illeszkedik a PanoDráma tevékenységébe, hogy a fiatalok képzése és a szakma képzése a verbatim - ill. a dokumentumszínház műfajában tevékenységünk középpontjában áll.

A projekt azonban folytatódik.

A PanoDráma történetében először mutat be olyan előadást, melynek koncepciója nem a PanoDráma vezetőjétől származik.

 

A KÁR, HOGY RÁK

elhúzódóbb előkészítésehez is támpontot adott,

hogy egy rákos, fiatal nő monodrámájával

tudunk készülni egy komplexebb és még személyesebb projektre ugyanebben a témában.

Rákendroll

- munkabemutató -

2019.02.24. Jurányi Produkciós Ház

© PanoDráma